A TÚRABAKANCS

A TÚRABAKANCS

A túrázó felszerelések között a legfontosabb darab a bakancs. Rengeteg cikk született a témában, tele vele az internet. Mi nem vagyunk teszterek és semmi nagy és új okosságot nem akarunk mondani. Tény csupán annyi, hogy az egyik legfontosabb darab és pár alapinformációt szeretnénk megosztani.

 

Bármilyen vagány a túra, egy gagyi katonabakancsban előfordulhat, hogy nem fogod elfelejteni a túrát. Tehát szerezz be egy túrázásra alkalmas, vízálló, olyan bakancsot, ami neked jó és azt sem baj ha tetszik is.

 

De mielőtt fél fizetést elpattintassz egy bakancsra, határozd meg magadnak milyen célra kell. Kisebb sétákra a természetben, esetleg sziklásabb hegyeken is akarsz mozgolódni, netán olyan helyekre vágysz, ahol mindig hó van.

 

Nem lehet olyan erővel szorítani a bakancs felsőrészét a nyelvhez, hogy az valahol be ne eressze a vizet. Tehát olyan bakancsot részesíts előnyben, amelyiknek nyelve a felső résszel össze van varrva. Minden bakancs addig a magasságig vízálló, ameddig a nyelv a felsőrészhez van varrva.

 

Érdemes középkemény talpú cipőt választanod (a puha talp városba, a nagyon merev talp 3500 m fölé való). Ragasztott talpú cipőt csak akkor vegyél, ha a felsőrészre gumiperemmel van ellátva. Más esetben inkább varrt talpú cipőket keress. A Vibram talppal ellátott cipők csúsznak a legkevésbé (jégen azért ez is csúszik), nagyon jó minőségű gumiból készülnek, mintázatuk pedig szigorú szabványt követ. A Vibram, olasz cég kizárólag talpak készítésére, fejlesztésére szakosodott vezető cég. Hamar felismered a kis sárga Vibram logót.

 

A gyártók általában kategóriákba sorolják cipőiket talp merevség szerint, Európában: A, B, C, D
A – utcai cipő
B – trekking bakancs
C – magashegyi túrabakancs, merevebb (hágóvas csatolásra alkalmas)
D – magashegyi bakancs, teljesen merev (hágóvas csatolásra alkalmas)

 

A bőség zavara ezen a piacon is jelen van. Annyi féle és típusú létezik, hogy csak győzze az ember válogatni és megfizetni. És az a nagyobbik baj, hogy ez nem egy szalámi, hogy vágatsz belőle pár szeletet és ha nem ízlik, holnap vágatsz a másikból. Rakás pénzt ráköltesz és kiderül, hogy  töri a lábad, stb.

 

Ne részesítsd előnyben a neten való csuka vásárlást, csak ha már másodjára vásárolod ugyanazt. Bár kivétel erősíthet szabályt, mert jogod van visszaküldeni x időn belül, persze ha nem használtad, és vita nélkül kicserélik vagy visszaadják a pénzt. Ha volt már bakancsod akkor jól be tudod lőni a méreted, de van, hogy megadhatod a talpad méretét milliméterbe. A legcélszerűbb, ha lehetőség van inkább boltban, személyesen vásárolj.

 

Bakancsot délután vagy este érdemesebb vásárolni. Estére a lábad megdagad kissé, mint túra alatt, fél számmal érdemesebb nagyobbat venni. Egy pontos méretű bakancsban, amibe egy nagyon keveset nem tud mozognia lábad, egy hosszabb ereszkedés alatt kesevessé válhat. A lábujjaknak szabadon kell mozogniuk, de befűzött bakancsban a sarkad nem szabad felemelkedjen vagy surlódjon. Mindig teljesen fűzd be amikor próbálod.

 

Mielőtt új bakancsodba elindulnál egy hosszabb, keményebb túrára, azelőtt kicsit jártasd meg, város között vagy rövid, város menti erdős sétákon. Befonod a szemöldököd, ha túra közepén jössz rá, hogy szétmarta a sarkad.

 

Az igazán jó minőségű bakancsok eruópában készülnek, ha ilyesnt látsz benne, made in: italy, france, bulgaria, romania, germany stb, akkor valószínűleg nem gyenge minőségű. A szakboltok komoly árukínálattal rendelkeznek, a legtöbb esetben az elárusítók maguk is tapasztalt hegyi medvék. Ki kell kérni bátran a véleményüket.

 

Ha már a boltban vagy keresd ki a lábméretednek megfelelőt. A gyártó nem mindig abban a mértékegységben adja meg a méretet, ami a lábad mérete. Vegyél fel vastag zoknit. Próbálgatással keressd meg a hozzád leginkább illő darabot. Fűzd be a bakancsot, rendesen, ne csak úgy belelépj és tölts el benne úgy 15 percet. Állj lábujjhegyre, ereszkedj vissza sarokra, járj benne, állj a lábad külső, belső élére. Vannak boltok, ahol terepviszonyok vannak kialakítva próbálgatás céljából.

 

Szánj rá időt és ne kapkodd el. Ha kényelmes a bakancs akkor émény a túra, ha nem, a túrádból semmit sem fogsz élvezni sem látni, mert a nyomdafestéket nem tűrő szavak különböző variálási lehetőségeivel leszel elfoglalva.

 

Néhány jó minőséget gyártó tipp: Salewa, LaSportiva, Meindl, Scarpa, Merrel, The North Face, S-Karp, Jack Wolfskin, HanWag,  Asolo, Mammut, Millet, Garmont.

Nincs hozzászólás

Ennél a cikknél nem lehet hozzászólást írni.