Információk a hegységröl, szálláshelyek, túrabeszámolók

Alpok – Ausztria

A hegység ismertetése

Az Alpok Európa egyik nagy hegylánca, amely keleten Szlovéniából és Ausztriából Olaszországon, Svájcon, Liechtensteinen és Németországon keresztül nyugaton Franciaországig nyúlik. Az Eurázsiai-hegységrendszer tagja, az újidő harmadidőszakában keletkezett. Legmagasabb csúcsa a francia-olasz határon található Mont Blanc (4810 m).

 

Az Alpok fő lánca a Földközi-tenger vízválasztóján nyúlik a Bécsi-erdőig, és rajta helyezkedik el a legmagasabb és leghíresebb csúcsok közül sok. A Colle di Cadibonétól a Tenda-hágó hágóig az olasz-francia határon nyugat felé tart, ott északnyugat felé fordul, majd a Maddalena-hágó (Col de Larche / Colle della Maddalena) hágó közelében észak felé. A svájci határt elérve a fő vonulat megközelítőleg kelet-északkelet felé tart és Bécs közelében ér véget.

 

Vonulatai
Két fő vonulatra, Nyugati-Alpokra és Keleti-Alpokra szokták osztani. A választóvonal a Boden-tó, a Comói-tó, illetve a Rajna.

 

Nyugati-Alpok
A Nyugati-Alpok (Franciaország, Svájc, Olaszország) a magasabb (ennek legmagasabb csúcsa a Mont Blanc). A Nyugati-Alpok fő vonulatai:

Franciaországban és Olaszországban: Liguri-Alpok, Tengeri-Alpok, Cotti-Alpok, Dauphiné-Alpok, Graji-Alpok, Montblanc – masszívum

Svájcban: Wallis-Alpok, Berni-Alpok, Glarni-Alpok, Ticinói-Alpok, Rätikon.

 

Keleti-Alpok
A Keleti-Alpok (Ausztria, Németország, Svájc, Liechtenstein, Olaszország, Szlovénia) fő vonulatai kőzetei szerint három élesen elválasztható részre oszthatók:

Északi-Mészkőalpok: többek között az Allgäui-Alpok, Lech-völgyi Alpok, Karwendelgebirge.
Középső-Alpok kristályos zónája: Magas-Tauern, Alacsony-Tauern, Stubai-Alpok, Ötz-völgyi-Alpok, Ziller-völgyi-Alpok, Bernina-csoport, Ortler-csoport.
Déli-Mészkőalpok: Dolomitok, Karni-Alpok, Júliai-Alpok.

A Keleti-Alpok legmagasabb csúcsa a 4049 méteres Piz Bernina, a Bernina-csoport tagja.

 

Ausztria legmagasabb csúcsa a Großglockner (3798 m), a Magas-Tauernben. Az osztrák Alpokban mintegy 1000 gleccser, és kereken 860 több mint 3000 méter magasságba emelkedő hegycsúcs tör az ég felé. Ezeknek fele az Ötz-völgyi-Alpokban és a Stubai-Alpokban helyezkedik el (például a Wildspitze 3774 m, a Zuckerhütl 3507 m).

 

Országok: Ausztria, Olaszország, Svájc, Liechtenstein, Franciaország, Németország, Szlovénia.

Menedékházak

Hamarosan jön az interaktív térkép a menedékházakkal. Köszi a türelmet.

AKtuális időjárás