A FEJLÁMPA

A FEJLÁMPA

Mindjárt az elején jegyezzük meg: a fejlámpa szintén a legfontosabb kellékeid közé tartozik. Azért fejlámpa, mert a hegyen jól jön, ha mindkét kezed szabad, nem kell egyikben egy régifajta tigris lámpát szorongatnod.

 

A túrák idő szempontjából változatosak lehetnek, sok esetben sötétben indulsz és sötétben érkezel, vagy csak elhúzódik a nap és rád esteledik, vagy csak az indulás esik hajnalra, mindegy, de túráid során találkozni fogsz a sötétedéssel. És ha épp olyan terepen vagy és nincs nálad fényforrás, akár életveszélybe is kerülhetsz.

 

Kis helyet foglal alig van pár gramm súlya, tehát mindig legyen nálad. Inkább ne fizess tanuló pénzt azáltal, hogy pár órásra tervezett túra miatt nem viszed magaddal, aztán valami nem a tervek szerint alakul és mégse pár órásra sikerül.

 

További kihasználhatóságát sátrazás közben is értékelni fogod, amikor este kell sátrat állítani valamilyen okból kifolyólag, vagy a sátorban kell valamit megkeresni, vagy éjszaka kell a zsákból előkotorni az ennivalót. Egy szájban tartott kínai tigrislámpával lenne aminek vigyorogni.

 

Fejlámpák terén is van bő kínálat. Az egészen olcsótól, amit az ócskapiacon a cigány pár fityingért utánad hajít az extrém drágáig. Dobálózás a lumenek terén nem ritka. Ilyen brutál nagy fény, olyan sokáig, és olcsó. Nem nagyon kell felülni az ilyenre. Egy normál túrázó egy átlagos lámpával jól elvan, a legtöbb esetben csak kevés ideig használod, néhány órát túránként vagy egyáltalán.

 

Három különböző típusú lámpát különböztetünk meg:
Hagyományos wolfram-szálas izzóval ellátott lámpák előnye az olcsó ár. Hátrányuk, hogy kevésbé takarékosak, könnyebben kiég az égő, és az elavult technológiából kifolyólag nagyobb a méretük.

 

LED-es lámpák mellett a legerősebb érv, hogy nagyon takarékos az üzemeltetésük. A hagyományos lámpákkal szemben a LED-es lámpák szórtabb fényt adnak. A ledek sokkal tartósabbak, így szinte nem fenyeget az a veszély, hogy használat közben kiég.

 

Halogén lámpáknak nagyon erős a fókuszált a fényük, így rendkívül jól megvilágíthatók vele akár távolabbi pontok is. Hátrányuk, hogy nagy az energia igényük, ezért nagyon hamar lemerülnek.

 

Negyedik alternatívaként szóba jöhetnek az úgynevezett hibrid lámpák. A  LED-es és a halogén lámpák előnyeit ennél a megoldásnál egyszerre élvezhetjük. Egy kétállású kapcsoló segítségével tudunk a funkciók között váltani. Hátránya, hogy viszonylag drága, viszont nem kell kompromisszumot kötnünk a használat során

 

A legtöbb modellnél lehetőség van a lámpatest dőlésszögének változtatására. Akár elemes akár akkumulátoros lámpát viszel a túrára, fontos hogy tartalék tápegység minden esetben legyen nálunk!

 

Amennyiben lehet, szaküzletben szerezd be az ékszert és kérd ki az ottani eladó tanácsát, javaslatát.

Nincs hozzászólás

Ennél a cikknél nem lehet hozzászólást írni.