A Romániában szabványos

TÚRAJELZÉSEK

A Romániában használatos turista jelzések, melyekkel túráid során találkozni fogsz.

Függőleges sáv, fehér alapon: gerincutak, fő útvonalak jelzései

Kereszt, fehér alapon: fő útvonallal kereszteződő ösvény  jelezései

Kör vagy pont, fehér alapon: másodlagos út, körutat jelöl általában

Függőleges sáv, fehér alapon: másodlagos út, völgyutak jelzései

Három színt használnak, piros, kék és sárga valamint négy alakzatot, tehát 12 különféle jelzést. A jelzés színének és formájának nincs köze az útvonal hosszához, irányához, nehézségéhez.

 

Elhelyezés

Ahol lehet, a jelzések szemmagasságban a fák törzsére vannak festve vagy kövekre, sziklákra, kerítésekre, oszlopokra. Legelőkön, tisztásokon fém oszlopokra helyezett kis táblákon van. Olyan helyen ahol javarészt a földből kiálló kövekre vagy sziklákra van festve, pld egyes gerinceken, az oszlop is használatban, hogy télen is látható legyen.

 

Közös szakaszokon a jelzéseket általában függőlegesen egymás alá festik. A jelzéseket a legtöbb esetben úgy helyezik el, hogy  mindkét irányában egyik jelzéstől jól látható legyen a következő, így nem áll fönn az eltévedés veszélye, a jelek ritkábbak is lehetnek és akad, hogy elhanyagoltak, ennek következtében alig észrevehetőek.

 

Ha az útvonal mentén irányt kell váltani, a fehér alap-négyzetnek a megfelelő irányba mutató oldala elhegyesedik. Táblák esetében a táblácska van nyíl formájúra alakítva, köveken pedig a jelzés mellé nyíl van festve.

Más jelzések

Erdőkben gyakran találkozhatunk függőleges piros sáv jelzéssel is, ami nincs fehér alapra festve. Ez nem azonos a fehér alapon piros sáv jelzéssel. Ezek erdészeti jelzések. Ilyenek még:

• egy vízszintes piros sáv: al-parcellák határai
• vízszintes piros-fehér-piros sávok: erdészeti határkő
• két függőleges piros sáv: erdészeti határköveket összekötő útvonalak
• piros H betű: vízválasztó gerinc

 

A természetvédelmi területeket határát fehér alapon piros vagy kék négyzet jelöli, de ezek nem útvonalakat jelölnek.

Találkozhatsz még

Helyenként összefuthatsz lokális túrajelzésekkel is, mely legtöbb esetben egy tanösvény jelzései. Találkozhatsz C betű jelzéssel, ez biciklis utat jelöl.

Továbbá a Mária út, zarándokút jelzéssel is .