CSERE A CSÚCSON

CSERE A CSÚCSON

avagy ki volt az első magyar, aki feljutott a Mount Everestre?

Vajon Erőss Zsolt, vagy a felvidéki magyarként számon tartott Demján Zoltán járt első magyarként a világ legmagasabb csúcsán? Egy harminckét éves legendának jártunk utána.

 

Erőss Zsolt hegymászó, aki még 2002-ben jutott fel a világ legmagasabb csúcsára, a Mount Everestre, 2013 májusban, a Himalájában vesztette életét. Társával, Kiss Péterrel lefelé jöttek a Kancsendzöngáról, ám a 4. táborba már nem érkeztek meg. 2013. május 22-én mindkettőjüket eltűntnek nyilvánították.

 

Erőss Zsolt a világ 14 nyolcezer méteres csúcsa közül tízet hódított meg – kettőt ráadásul műlábbal. (2010-ben a Magas-Tátrában szenvedett balesetet, amely után jobb lábát térd alatt amputálták). Példátlan teljesítményéről, és a 2013-as utolsó expedíciójáról méltóképpen akartunk megemlékezni. Cikkünkhöz magashegyi szakértőként Demján Zoltánt szándékoztunk megszólaltatni. A hegymászót a világ magyarságának nagyobbik része az első magyarként tartja számon, aki feljutott a világ tetejére, a 8848 méteres Mount Everestre (Csomolungma).

 

Demján Zoltán 1984-ben, egy csehszlovákiai expedíció tagjaként járt a világ legmagasabb csúcsán. A szlovákiai magyarok Demján Zoltán személyének mindig is kiemelt jelentőséget tulajdonítottak, hiszen aki tudott róla, szlovákiai magyarként tartotta számon. Nem véletlenül, a szlovákiai magyarok Adatbankja például ezt írja róla: „Demján Zoltán (szül. 1955. április 20. Pozsony) Hegymászó. A szlovákiai hegymászó sport kiemelkedő alakja. Az összes kontinens számos jelentős csúcsát (Mont Blanc, Nanga Parbat, Mt. McKinley, Kilimandzsáró, Aconcagua) meghódította. 1984-ben feljutott a Mount Everest tetejére (8848 m), így ő lett az első magyar, aki a világ legmagasabb csúcsát megmászta. Sportvezetőként és vállalkozóként tevékenykedik.”

A (cseh)szlovákiai magyarok adatbankja

Az általában megbízható Wikipédia magyar kiadása szintén hasonlóan ír: „az első magyar, aki feljutott a csúcsra, a felvidéki Demján Zoltán volt 1984-ben, aki egy csehszlovák expedíció keretében ért fel.”

 

Mielőtt tehát nekifogtunk volna cikkünk megírásának, felvettük a kapcsolatot Demján Zoltánnal. A nagy meglepetés ekkor ért bennünket. Kiderült ugyanis, hogy Demján Zoltán nem beszél magyarul. Mikor erről kérdeztük, azt is elmondta, magyarnak sem tartja magát, és Zoltán keresztnevét szülei nagyanyai hatásra választották.

 

Hozzátette, tud róla, hogy az „első magyarként” tartják számon, de már belefáradt a sok helyreigazításba, tiltakozásba. Megkérdeztük, hajlandó-e írásban is nyilatkozni erről. Demján Zoltán ennek nem látta semmilyen akadályát.

 

Ami az »első magyar az Everesten« témáját illeti, a magyar újságírók felé már néhány esetben világosan jeleztem, hogy

soha nem volt magyar a nemzetiségem, az állampolgárságom pedig végképp nem,

de úgy tűnik, hogy csak azt hallják meg, amiben hisznek. Abszurd, hogy Erőss Zsolt, aki születése óta magyar nemzetiségű, 1992 óta pedig magyar állampolgár is volt, a magyar újságírók számára nem volt annyira magyar mint én, aki Szlovákiában születtem, itt éltem egész életem folyamán, soha nem volt magyar a nemzetiségem, sőt mi több, magyarnak sem érzem magam. Végső soron a magyar nyelvtudásom is nagyon korlátozott. Sokkal jobban beszélek angolul és németül, de eddig sem az angolok, sem a németek nem akartak a soraikba fogadni… az egyedüli „handicapem”, hogy a keresztnevem Zoltán, ami számukra talán magyarabbnak tűnik, mint a Zsolt” – írta. 

Demján Zoltán szlovák nyelvű levele

A levélből tehát egyértelműen kiolvasható, hogy Demján Zoltán, akit híresen korrekt sportemberként tartanak számon, egy pillanatra sem habozott visszautasítani azt a címet, amit egy félreértés miatt kapcsoltak a nevéhez.

Demján Zoltán, pontosabban: Zoltán Demján (Fotó: TASR/Milan Kapusta)

Demján magyar nemzetiségéről szóló téves feltételezések azonban nemcsak a szlovákiai magyar köztudatba égtek bele. Többen Kárpát-medence-szerte is így vélekednek. Olyannyira, hogy Erőss Zsoltot több hivatalos adat és szócikk, sőt még a halála után a szülővárosának (Csíkszereda) sportcsarnokán felavatott emléktábla is a Mount Everest első magyar állampolgárságú megmászójaként említi. (A csarnok egyébként 2013 augusztusában Erőss Zsolt nevét vette fel.)

 

Harmincnál több évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy Erőss Zsolt az őt megillető helyre kerüljön: ne csupán az „első magyar állampolgár”, hanem a világ összes magyarja között az első legyen, aki feljutott a világ legmagasabb csúcsára.

 

Megemlékezésként ezzel is tisztelgünk „in memoriam” Erőss Zsolt előtt, aki 2013 májusa óta valahol a távoli Himalája lejtőin alussza örök álmát. Erőss Zsolt, a Hópárduc az első magyar, aki feljutott a Mount Everestre!

 

Forrás: www.felvidek.ma