Információk a hegységröl, szálláshelyek, túrabeszámolók

Rila hegység – Bulgária

A hegység ismertetése

A Rila vagy Rila-hegység Bulgária délnyugati részén fekszik. A Rila–Rodopei-masszívum része. Legmagasabb pontja a 2925 m magas Muszala, ezzel az ország és a Balkán legmagasabb hegysége, egyben a hatodik legmagasabb hegység Európában a Kaukázus, az Alpok, a Sierra Nevada, a Pireneusok és az Etna után. Területének legnagyobb része a Rila Nemzeti Parkhoz tartozik. Innen ered, illetve gyűjti össze a vizet a négy legnagyobb vízrendszer: a Marica, a Meszta, az Iszker és a Sztruma.

 

A Rila név bőséges vizet jelent. Ez a hegységben található mintegy 200, glaciális eredetű tóra és a hegy lábánál fakadó hőforrásokra utalhat.

 

A hegység 2629 km² területű, átlagmagassága 1487 méter. Területének harmada 2000 méternél magasabban fekszik. A Pirin-el és a Rodopé-val  járható nyergek kötik össze.

 

Röghegység, főképp kristályos palából áll, beékelődő gránittömbökkel. Éghajlata magashegyi, több csapadékkal, mint a környező területeken, kevesebb a napsütéses órák száma, jelentős a felhő- és ködképződés.

 

A hó sokáig megmarad. Jellemzően tűlevelű erdők képezik a növényzet nagy részét 2000 méterig, alatta bükkerdők találhatók, a tűlevelűek felett pedig törpefenyő és boróka telepedett meg, ezek felett pedig alpesi legelők vannak.

 

Hagyományosan négy részre osztják. A központi, átlagmagasság szerinti legmagasabb részt Szaklavica néven is ismerik, itt a legmagasabb csúcs a Cserna poljana, 2716 méterrel.

 

A Muszala a Keleti-Rilában található, 1932-ben itt építették fel a Balkán-félsziget első magashegységi meteorológiai megfigyelőállomását. A Keleti-Rilában ered a Marica és a Meszta.

 

Az északnyugati részben 2600-2700 méter fölötti csúcsok találhatóak, mint a Majlovica, vagy a Goljam Kupen. Ezen a részen fekszik a Hét rilai tó. A délnyugati rész alacsonyabb, mint a többi, a Fikiro-hegy 2666 méter magas, az Angelov 2643 m.

Menedékházak

Hamarosan jön az interaktív térkép a menedékházakkal. Köszi a türelmet.

AKtuális időjárás