Tudj meg többet céljainkról és

Az egyesületről

Egyesületünket néhány, már évek óta együtt túrázó személy hívta életre. Egy Fogarasi havasok béli kemény túrán fogalmazódott meg egy hirtelen ötlet alapján, melyet hosszabb eszmefuttatás követett. Onnan haza felé tartva már világos volt: megalapítjuk.

Történet

 

Három hónapnyi aprólékos tervezgetés után, 2016 januárjában megtevődött az első lépés a létrehozás nem is oly rövid útján.

 

Januártól egyesületként tekintettünk magunkra és bár nem annyit, mint szoktunk, de túrázgattunk. Ezért csak 2016 januárjától számoljuk a legyőzött szintkülönbségeket és a megtett kilométereket. Ugyanígy csak azokat a leírásokat jelenítjük meg honlapunkon, amiket azóta tettünk meg. Az azelőtti évek túráinak beszámolóit, videóanyagait, leírásait jelen oldalon nem közöljük itt.

 

Mint ahogy nevünk is utal rá, fő célkitűzésünk a magasabb régiókba való merészkedés, az örök hó birodalmában lakozó magas csúcsok megmászása, elérése, dokumentálása, népszerűsítése. Ilyen magasságú hegyek sajnos országunkban nem találhatóak, ezért fő tevékenységünk gyakorlása átnyúlik a határokon esetleg kontinenseken.

Az egyesület logója

 

Az egyesület logója magas, havas csúcsokat jelképez. Elhegyesedő csúcsai a felfele való törekvést jelentik. Hármas csúcsa magyarságunkra utal, a magyar címer hármas halmából merítkezve. Egyesültetünk neve a hegycsúcsokkal egy testet alkot melynek jelentése a természet tisztelete, a vele való együttélés. Az egyesület szó a Fehér Hegyek megnevezéssel ellentétben kisebb betűkkel jelenítődik meg, ezzel szimbolizáljuk a hegyek iránti tiszteletet, valamint, hogy eltörpülünk nagyságuk előtt.

logorolunkba
 
Dobói kenyér
Marthydent
Odorest
Mormota
Polo
 
rolunkkep3

Alapcéljaink:

 

• szakirányú honlapunk folyamatos bővítése
• magashegyi túrák űzése, népszerűsítése
• túrák szervezése, lebonyolítása
• buzdítás a hegyek, a természet szeretetére
• természetvédelem, környezetvédelem
• a fent említett témakörökkel kapcsolatos ismeretterjesztés, népszerűsítés

Legfontosabb céljaink

A VILÁG SZIKLÁJA

A világ különböző országainak 3.500 méternél magasabb hegycsúcsairól, egy-egy emblematikus, ököl nagyságú követ hozunk, melyet a Világ Sziklájára helyezünk. Minden kő mellé gravírozott fém táblácska kerül, melyen a kő származási országa, a csúcs neve, a csúcs magassága és a felhelyezés éve fog szerepelni. Ugyanakkor a Hargitáról magunkal viszünk egy hasonló nagyságú követ, melyet az adott hegycsúcson hagyunk. Ez a project a világon egyedülálló.

 

A Nagyvilág Sziklája a székelyek szent hegyén, a Madarasi Hargitán fog helyet kapni. A kivitelezés teljesen hivatalos keretek között zajlik. Jelenleg a hatóságok engedélyeit igyekszünk beszerezni, ez folyamatban van. A sziklára csak azokról a hegyekről kerülhetnek kövek, melynek csúcsát sikeresen megmásztuk. A sziklára kihelyezhetnek “ereklyéket” más Székelyföldi hegymászó klubok, baráti társaságok, egyesületek, egyéni mászók meghatározott kritériumok alapján.

 

A szikla mellé 3 nyelvű (magyar, román, angol) információs táblát is állítunk. Az információs táblán a szikla ismertetése kap helyet valamint a projekt és egyesületünk támogatóinak logója.

 

A sziklára csak azokról a hegyekről kerülhetnek kövek, melynek csúcsát sikeresen megmásztuk. A sziklára kihelyezhetnek “ereklyéket” más Hargita megyei esetleg Székelyföldi hegymászó klubok, baráti társaságok, egyesületek, egyéni mászók előzetes bejelentés és megszabott kritériumok alapján, kikerülendő, hogy fejetlenség alakuljon ki és minden út menti kavicsot ne lehessen találomra rá helyezni.

 

Mint ahogy az ember szeret múzeumokba járni, az ott látott tárgyakon merengeni, a fantáziáját dolgoztatni, ugyanolyan jelleggel bírna a Világ Sziklája is. A szikla amolyan trófeaként is szolgálni fog a Hargita megyei mászóknak. A nagyobb hegyekért messze kell utazni, a nehézségeket le kell küzdeni és egy magas hegy csúcsának sikeres megmászása a mászó szemében hatalmas teljesítménynek, élménynek számít, méltó módon emléket tud állítani a sziklán az általa hozott kő kihelyezésével. A Szikla saját honlapot fog kapni, részletek és a szikla megvalósítása hamarosan.

VIDEÓ 2500

Romániában 14 2500 méternél magasabb hegycsúcs található. Ezek a legmagasabbjaink. Ezekről videó sorozatot akarunk készíteni 4k minőségben. A filmek részenként és végül összesítve is elérhetőek lesznek honlapunkon, valamint más csatornáinkon (youtube, facebook).

 

A filmek 3 nyelven készülnek el: magyar, román, angol. Célja a hegyeink népszerűsítése, túrázok, mászók csalogatása szép vidékünkre, valamint teljes körű túraleírást kapnak az érdeklődők (az adott csúcs megmászásához minden infó, menedékházak, jelzések, útvonalak, stb.) Ugyanakkor további hasonló filmeket akarunk készíteni más, általunk megjárt túrákról, mászásokról legyen az Romániában vagy a világ más tájain, szintén 3 nyelven. Filmjeink készítésében folyamatosan fejlődni szeretnénk és nagy hangsúlyt akarunk fektetni a látványosságra, melyhez fejkamerát és drone-t is használni szeretnénk.

HAGYD, HOGY MEGÉRINTSEN A HEGYEK VILÁGA

2017-től indítjuk. Ez a kezdeményezés egy hegyek iránt érdeklődő célcsoportot céloz meg. Olyan embereket, akik nem jártak hegyek közelébe, de ha lehetőségük nyílna rá, szívesen indulnának. A túrázás, a hegymászás, a hegyjárás a nyugalom és a bensőséges lelki béke máshol nem tapasztalható érzését kínálja. Mai rohanó világunk folyamatos stresszben tartja az embert, elidegenedünk egymástól, a természettől. Ki akarjuk ezzel zökkenteni az erre fogékony embertársainkat a fásultságból, a mozgástalanságból.

TÚRALEÍRÁSOK

Egyesületünk további céljai között szerepel a részletes túrabeszámolók, túraleírások közzététele. Tartalmaz: általunk rögzített GPS tracket kml és gpx formátumban, filmet, részletes leírást (jelzések grafikusan, szintkülönbség, idő, távolság, stb), track látvány képet. Minden honlapunkon szereplő túrabeszámoló alján lehetőség van az adott túra minden információjának letöltésére. Ezek alapján egy teljes képet lehet kapni egy adott túra kivitelezéséhez bárki számára.

TOVÁBBÁ

Tervezési fázisban vannak olyan terveink, melyek még nem publikusak. Reményeink szerint nem sokáig. Ezekről hamarosan …

Célcsoportok

 

Minden embert képtelenség elérni, de ennek ellenére a lehető legszélesebb skálán szeretnénk népszerűsíteni a sport ezen ágazatát. Azokhoz is szeretnénk szólni, akik már járják a hegyeket, a természetet, de legfőképp azokhoz, akikben csak szunnyad az érzés. Általános jelenség az utóbbi években, hogy egyre többen szomjazzák felfedezni, látni, járni a hegyeket, a természetet. Ehhez néha elég egy látványos videó megtekintése és kedvet kapnak az indulásra. Mi ezekhez az emberekhez akarjuk eljuttatni  kizökkentő egyesületi manónkat.

Segítsd törekvéseinket személyi jövedelemadód 2%-ával

A 2003/571-es adótörvény értelmében minden állampolgár rendelkezhet személyi jövedelemadója 2%-ról, amelyet olyan civil szervezetnek ajánlhat fel, amelynek tevékenységét támogatni szeretné. Amennyiben nem élsz ezzel a lehetőséggel, ez az összeg az állambácsihoz kerül. Részletek a 2% menüpontban.